tiistai 26. heinäkuuta 2016

Puutarhaongelmia

Telkkarissa oli joskus sarja Lähiöunelmia jota tyttö katsoi ja mä nimitin sitä lähiöongelmiksi mitä se kai lähinnä olikin. Telkkarista tulee myös Puutarhaunelmia - mutta meillä on enemmänkin ongelmia.

Tänä kesänä suurimpia ongelmia on ollut että mun jalat ei enää kestä olla koko kesää kumarassa kitkemässä kasvimaata ja kukkapenkkejä, joten kukkapenkit on siivoamatta. Toiseksi heinäallergia oli tänä kesänä harvinaisen paha, varsinkin kun heinää pääsi tekemään vasta viime viikolla säiden takia, eli ympärillä timotei hedelmöi monta viikkoa. Ei täällä ole satanut paljon mitään, mutta kuitenkin sen verran kolmen päivän välein ettei voinut tehdä heinää. Toukokuussa satoi 44 mm, kesäkuussa 71 ja heinäkuussa tähän mennessä 31 mm. Tytön piti olla mansikoita poimimassa kolme-neljä viikkoa, mutta ensimmäisen viikon jälkeen isäntä totesi että mansikat loppui, raakileet alkoi "paistua". Samana päivänä teksti-tv:ssä luki että mansikoita ei saada poimittua kun vaoissa lainehtii vesi. Ei mene ihan tasan nämä sateet.

Ja mustia pieniä muurahaisia on valtavasti, ihan joka paikassa. Kukkapenkeissä, kasvihuoneessa, kasvimaassa, kaikkialla. Eikä niitä saa millään hävitettyä, kun ei viitsi kaikkea myrkyttääkään.

Monenlaisia muutostarpeita olisi puutarhassa. Iirikset olisi pitänyt jakaa jo ajat sitten, tänä vuonna ei tullut enää yhtäkään kukkaa. Ja tälle luppiolle pitää etsiä uusi paikka. Se on kasvanut hyvin, liiankin hyvin niin että 'Sarah Bernhardt' vieressä ei jaksanut kukkia ollenkaan. En ole vielä keksinyt uutta paikkaa.

Saniaiset ovat levinneet niin että kuunliljat pitää pian siirtää alta pois. Ja kun niillä oli olevinaan isot välit silloin kun istutin. Kuunliljoille olen suunnitellut paikkaa johonkin tulevan autotallin lähettyville, mutta ei taida tulla autotallia pitkään aikaan. Rakennuslupa on kyllä ja piti tänä kesänä se tehdä, mutta ei ole vielä tapahtunut mitään.

Suurin kesäkurpitsan taimi on tämän näköinen, taustalla joku pienempi kukkii. Ei mikään ihme, kun pääsin istuttamaan ne vasta heinäkuun puolella.

Tänä aamuna huomasin että hernemaassa on käynyt kutsumattomia vieraita. Epäilen peuroja, vaikka rusakoitakin meillä pyörii.

Tosi suuria eroja pihlajanmarjojen väreissä tähän aikaan, tuo punaisin näyttää luonnossa vieläkin punaisemmalta. Vanha kansa ennustaa jotakin pihlajanmarjoista, mutta kun ne ennustukset on eri paikkakunnilla erilaisia. Toisten mukaan sataa vähän ja toisten mukaan paljon, ja toiset ennustaa talven lumia ja toiset syksyn vesisateita.
Ihan kaikki ruusut ei kuolleet viime talvena, yksi 'Nina Weibull' oli selviytynyt heinikon seassa.

Perunamaassa kukkii kehäkukka. Pari vuotta sitten kylvin kehäkukkaa kasvimaan reunaan, ja se on päässyt kylväytymään enkä ole sitten kitkenyt taimia pois, jotakin piristystä saa olla.

Kesä tuntuu kääntyvän syksyksi silloin kun säilöntäkausi alkaa. Mansikan ja mustikan pakastus ei vielä tunnu syksyltä, mutta hillojen keittäminen tuntuu. Kokeilin keittää hilloa kirsikoista ja saskatoonista, kun joskus löysin vinkin jostakin blogista. Laitoin suunnilleen puoliksi molempia, toivottavasti tuli hyvää. Nyt syödään tuoreita marjoja, ja hilloja maistellaan talvella.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti