maanantai 3. toukokuuta 2021

Kesää kohti helpottaa - ehkä

31.3. Kerrankin hallitus toimi nopeasti: ne veti liikkumisrajoituslakiehdotuksen pois heti kun varmistui ettei se kelpaa perustuslakivaliokunnalle.

7.4. Nyt ei enää luvata että kaikki olisi rokotettu viimeistään kesäkuussa, nyt puhutaan elokuusta. Siksi koska yksi rokote on käytössä vain yli 65-vuotiaille mahdollisten haittojen takia. Rajat aiotaan avata jo toukokuussa, mutta Suomessa pysyvillä on kokoontumisrajoituksia koko kesän.

9.4. Hallitus esitteli valmistelussa olevaa exit-suunnitelmaa. Ei ole tärkeämpää tekemistä kuin esitellä keskeneräisiä asioita, mutta jotenkin pitää esittää olevansa tärkeä. Sanoivat että viimeksi asetetut rajoitukset purettaisiin ensin - koska kapakat pitää saada pian auki. Sillä logiikalla tanssikielto loppuisi samaan aikaan, mutta ei siitä puhuttu mitään. Lasten ulkoharrastukset alkaisi toukokuussa, mutta aikuisten kokoontumisten ja yleisötilaisuuksien rajoituksia poistettaisiin vasta heinä-elokuulla. Rajoituksia luvattiin purettavan, kun ilmaantuvuusluku laskee alle 50 ja positiivisten testitulosten osuus olisi alle jotakin - mutta jos ei terveet ihmiset mene testiin.

15.4. Alueellinen työryhmä suosittelee että aikuisten harrastukset on kielletty ainakin 25.4. asti.

16.4. Kudonnan opettajalta tuli tieto, että piiri ei enää jatku keväällä. Ja ovet on lukossa niin ettei voi mennä edes yksin kutomaan. Opistolta ei ole tullut mitään viestiä. 

Yle Uutisten selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla toimiva yritys on kaupannut useita väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan. Tämähän oli odotettavissa.

19.4. Nyt on taas kaikki hyvin kun ravintolat on auki. Paitsi että kaikille se ei riitä, kun ei saa olla aamuyöhön asti auki. Pääsiäisen aikaan tartuntamäärät laski aiemmasta 600-700:sta jo 200-300:aan päivässä, mutta eiköhän ne pian lähde taas nousuun.

Kaupunki päätti että nuoret pääsee jo harrastamaan, jotakin, mm. uimahalli on edelleen kiinni.

Kansalaisopistolta tuli viesti että käsityökahvila ei enää jatku tänä keväänä.

20.4. AVI määräsi että 6 hengen kokoontumisrajoitus jatkuu ainakin 14.5. asti.

23.4. Rokotuksen saa sittenkin pian. Mies sai perusturvalta linkin ajanvaraukseen, ja minä sain viestin että linkki tulee seuraavassa viestissä. Ehkä ensi viikolla.

Joku päivä hallitus lupasi että lapset pääsee kesäleireille heti kesäkuussa. Mutta aikuiset ei pääse sisätiloihin harrastamaan ainakaan ennen elokuuta. Ja ravintolassa sisällä ei saa tanssia, mutta terassilla saa! Onko kylmä kesätanssilava sisä- vai ulkotila?

Valmiuslaki loppuu huhtikuussa, mutta poikkeustilan loppumisesta ei ole tietoa. Näistä ei pysy kärryillä mikä määräys perustuu mihinkin ja mikä tila milloinkin on voimassa.

Kokoomus jankuttaa joka välissä rokotuspassista, että rokotetut saisi sitten kulkea vapaasti ympäriinsä. Niille ei ole varmaan kukaan kertonut, että rokotettukin voi sairastua koronaan ja levittää koronavirusta. Ne rokotetut kulkisi ja reissaisi ja niitä palvelisi ravintoloissa ja kaupoissa ihmiset jotka eivät ole saaneet rokotetta. Minäminäminä.

Toisessakin rokotteessa on havaittu haittoja, mutta sitä ei ole vielä tullut Suomeen. Eikä nyt sitten varmaan huolitakaan, eli rokotustahti hidastuu taas.

26.4. Ei se rokotuksen ajanvaraus onnistunutkaan siitä linkistä. Tai olisihan siitä saanut kaupunkiin rokotusajan vaikka tälle päivälle, mutta ei omalle terveysasemalle. Sinne sai sitten soittamalla ajan.

Tangomarkkinat on peruttu. Jo kaksi viikkoa sitten ilmoitettiin Okran perumisesta. Suviseurat kerrotaan olevan vain radiossa ja verkossa, mutta Herättäjäjuhlat aiotaan järjestää normaalisti.

Heinäkuun alussa pitäisi olla myös neulefestarit, mutta en ole nähnyt missään tietoa onko niitä vai ei.

27.4. Illansuussa sanottiin uutisissa, että hallitus on todennut poikkeustilan päättyneeksi.

Kaupunki määrää toisen rokotteen otettavaksi täsmälleen 12 viikon kuluttua ensimmäisestä, ja sitä nyt ihmetellään miksi se on niin tarkkaa. Tottakai se helpottaa organisointia, mutta ihmisillä on muutakin elämää kuin koronarokotukset ja on sovittuna asioita sinne kolmen kuukauden päähän. Sellaisiakin joita ei voi siirtää. Kun aluksi piti toinen piikki ottaa kolmen viikon päästä, niin ei ainakaan mitään lääketieteellistä syytä ole miksei 12 viikosta voisi joustaa. Kaupunki piiloutuu THL:n suosituksen taakse ja nauttii vallankäytöstä.

29.4. Melkein koko Satakunta on alueellisen työryhmän mukaan perustasolla. Aikuisten harrastuksia ei edelleenkään sallita, ehkä 17.5. alkaen. Vappua saa viettä kuuden hengen porukalla, sen jälkeen voi peräti kymmenen henkilöä kokoontua.

Ja ryhmän tiedotteessa Satasairaalan sivulla: "Rokotteen toinen annos, tehosterokote, annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. On erittäin tärkeää pysyä rokotusten sovitussa aikataulussa. Ensimmäisen rokotusajan varaamisen yhteydessä on syytä tarkastaa, että myös tehosterokotuksen ajankohta sopii itselle lomakaudesta huolimatta. Tehosterokotusajankohtien vaihtaminen näin laajoissa joukkorokotuksissa on rajallisten resurssien takia erittäin ongelmallista muista kuin pakottavista terveydellisistä syistä." Kuka näitä tiedotteita osaa hakea netistä, ja nyt vasta tulee ohje kun asiasta on jo monta päivää kohistu.

Kansalaisopistolta tuli joku päivä lasku käsityökahvilan pidetyistä tunneista. Mutta kudontapiiristä ei ole tullut laskua - ehkä ne odottaa että piiriä voisi vielä jatkaa ja sitten voisivat laskuttaa koko hinnan. Saa nähdä.

30.4. Sain tekstiviestinä linkin rokotusajanvaraukseen. En usko että siellä vieläkään pääsee varaamaan omalle terveysasemalle rokotusaikaa, joten en edes yrittänyt. Täällä on seuraava rokotuspäivä jossa on vapaita aikoja, vajaan kolmen viikon päästä. Pitää kuitenkin soittaa ja varata ajoissa, koska siellä alkaa olla niitä toisen piikin saajiakin.

Illalla AlfaTV:n uutisissa kerrottiin, että hallitus haluaa jatkaa vuoden loppuun asti joitakin rajoituksia jotka muuten poistuisivat kesäkuun lopussa. Mitä kesäkuun lopussa piti poistua - ravintoloiden rajoitukset ja tanssikielto. Ja kun ravintoloita avataan koko ajan, jää jäljelle tanssikielto. Miksi ne vihaa tanssimista niin paljon. Missään muualla en ole nähnyt tai kuullut tätä tietoa. Pikku hiljaa pitäisi saada varmaa tietoa, koska tanssien järjestämisessä on vähän muutakin kuin tilata bändi ja myydä lippuja. Huviluvan saaminen voi kestää useamman viikon ja järkkärit pitää hankkia ja ilmoituksia laittaa. Ei niitä varmuuden vuoksi ruveta hankkimaan. Paikallisella urheiluseuralla on ollut heinäkuun tansseihin esiintyjä sovittuna toista vuotta, mutta ei tiedetä saako tanssia. Juhannuksen ne on jo tainneet perua.

Tartuntamäärät on pudonneet jo alle kahdensadan päivässä. Jotkut epäilee että luvut putoaa siksi kun ihmiset ei käy testissä. Saa nähdä tuleeko vielä takapakkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti