tiistai 12. toukokuuta 2015

Haaste


Sain Tosimummo Tiinalta haasteen vastata muutamiin kysymyksiin.

1. Mitä blogin pito sinulle merkitsee?
Löysin blogimaailman vasta muutama vuosi sitten, ja kun olin jonkin aikaa selaillut käsityöblogeja totesin että kyllä mun tekeleet kelpaa yhtä hyvin esiteltäväksi. Blogissa saan kerrottua muille että olen tehnyt tämän ihan itse. Käsitöistä myös jää kuva jäljelle vaikka vaate on jo käytetty loppuun tai lähtenyt kiertoon, ja voin kommentoida kaavan sopivuutta muille vinkiksi. Koska kesä on käsitöiden osalta hiljaisempaa, oli selvää että puutarhajutut tulee samaan blogiin. Puutarhalehdet on täynnä kaupunkimaisia koristepihoja jotka on tehty isolla rahalla, ja haluan vastapainoksi esitellä vähitellen rakennettua ympäristöön sopeutuvaa hyötypuutarhaa.

2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi?
Kevät ja alkukesä, koska koko ajan nousee uutta kasvustoa ja kukkia aukeaa. Parhaimmillaan kasvu on todella nopeaa: kun on pari tuntia toisella puolen taloa ja tulee takaisin, niin jonkun kasvin kaikki kukat on sillä aikaa auenneet. Hedelmäpuiden kukinta on ehkä kaikkein kauneinta.

3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä?;)
Voikukan ja valvatin juurien kaivaminen savesta. Kaivan ne nykyään keväällä ennen kasvimaan jyrsimistä, ja mies sanoo ettei kukaan muu tee tuollaista. Mutta kun ne menisi jyrsimellä miljooniin pieniin palasiin.

4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?
Saan jotakin kaunista ympärilleni muuten niin ankeaan elämään. Ja tärkeää on myös se, että saan kasvatettua puhdasta ruokaa perheelle.

5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi?
Hyötykasvit ovat minulle tärkeimpiä. Puu tai pensas voi olla myös kaunis vaikka sen tarkoitus on tuottaa hedelmiä ja marjoja.
Menestyminen pitää olla erittäin todennäköistä. Hedelmäpuun pitää menestyä varmasti III-vyöhykkeellä.
Helppohoitoisuus. En kasvata gladioluksia enkä joriineja vaikka ne upeita olisivatkin, koska en halua kuluttaa aikaani kukkien suojeluun hallalta enkä talvisäilytykseen.
Sen jälkeen tulee muut perusteet: perinteinen perenna, kukkien väri, "tää on kiva" jne.
En yleensä osta kasvia tietämättä sille paikkaa, vaan menen taimikauppaan tarkan listan kanssa mitä haluan ostaa, tai ainakin mihin kasvupaikkaan.

6. Parasta puutarhassasi?
Paljon tilaa.

7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...)
Lähempänä tosipuutarhuria, vaikka keväällä onkin suurin into päällä kun suunnittelee mitä kaikkea voisi kasvattaa. Kesällä sitten käy niin että osa jää huonommalle hoidolle. Mutta sehän on ihan ok, varsinkin jos tekisi oikein luokituksen eri hoitotasoista.

8. Mieleenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)
Ei nyt tule mieleen mitään järisyttävää kokemusta, mutta joitakin epäonnistumisia kyllä. Alotettiin puutarhan tekoa samaan aikaan kun rakennettiin taloa eikä haluttu tehdä pihaa velaksi, niin tuli hankittua vääränlaista multaa ja liian vähän. Osa nurmikosta tehtiin kahteen kertaan, kun ensimmäisellä kerralla se ei ehtinyt juurtua riittävän vahvaksi kun ei kasteltu tarpeeksi kauan. Yksi ensimmäisistä luumupuista kuoli kun ei tehty riittävän isoa istutuskuoppaa, ja todennäköisesti puu kuoli tukehtumalla liikaan veteen savikuopassa.
Yksi mukava muisto tulee mieleen: kun marraskuisena iltana toimme pikkuisen kotiin meitä tervehti 'Queen Elisabeth'-ruusu syksyn viimeisillä kukillaan.

9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?
Ensimmäisinä vuosina ostin Satakunnan Taimitukusta kun heillä oli keväisin yksi suoramyyntipäivä mutta ei ole enää ollut. Toin myös kotoakotoa joitakin jakotaimia, pistokkaita ja siemeniä. Multasormesta ostin aiemmin jonkin verran, mutta nykyään pääasiassa Hamsterista ja Paratiisin taimitarhasta. Olen kasvattanut perennoja myös siemenestä, ja osan kesäkukista kasvatan itse, samoin kaikki tomaatin, paprikan, chilin ja kurkun taimet. Isokallion taimi ja vihannes on ainoa puutarha mistä saa kaalintaimia, ostan "tavallisten" kaalien taimet mutta erikoisempia olen kokeillut kasvattaa itse.

10. Luetuin blogitekstisi?
Ihana kesä? viime vuoden elokuulta, jossa valittelin ylettömiä helteitä.

11. Mikä on puutarhaunelmasi?
Jonkinlainen nykyisen puutarhan ja lapsuudenkodin pihan välimuoto. Paljon hedelmäpuita ja marjapensaita, hyvämultainen kasvimaa, ja tilaa lasten leikkiä ja pelata. Nykyisessä puutarhassa alkaa olla kaikkea muuta paitsi se hyvämultainen kasvimaa. Oli aika shokki tulla runsasmultaiselta hietamaalta hiesusavelle. Toinen kasvimaa alkaa jo olla kohtalainen viidentoista vuoden pussimullan ja yhden hiekkakuorman lisäyksen jälkeen.


Pitäisi varmaan haastaa joku puutarhabloggaaja edelleen, mutta kun en tiedä oikein ketään, luen pääasiassa käsityöblogeja. Jos joku lukija haluaa vastata niin saa jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti