torstai 31. maaliskuuta 2016

Vinkkelivirkkausta

Neulekahvilassa piti virkata tiskirättejä vinkkelivirkkauksella. Googletin millaista se on ja totesin että se on sitä mitä Patalappuja a la Carte-kirjan malli Metsäretkellä. Otin mukaan seiskaveikkaa ja tein ohjaajan ohjeen mukaan ja hienoa tuli. Mutta niin isoja reikiä ettei voinut ajatellakaan pannulapuksi yksinkertaisena, joten oli tehtävä kaksinkertainen. Tein sitten yhden myös kirjan ohjeen mukaan, se oli vähän erilainen mutta kyllä siinäkin on reikiä. Kirjan malleista aika monet näyttää ohuilta tai kovin reikäisiltä, ehkä ne on tarkoitettu enemmän koristeeksi että vieraat saa ihailla. Mutta tosi hienoja malleja ne on.



En siis virkannut tiskirättiä, en ole koskaan tehnyt tiskirättejä - enkä tiskaa rätillä! Olen joutunut lapsena tiskaamaan rätillä, ja se millä pyyhitään pöytää on mun mielestä pöytärätti. Monet tuntuu olevan kovin ihastuneita "bamburätteihin" ja niissä on kuulemma vaikka mitä hyviä ominaisuuksia, antibakteerisia ja ties mitä.

Jo nimikin on harhaanjohtava, koska ei bambu ole bambua samalla tavalla kuin puuvilla on puuvillaa tai pellava on pellavaa. Bambuksi nimitetty kuitu on todellisuudessa viskoosia, ja viskoosia tehdään myös koivusta ja kuusesta, eikä sitä silloin nimitetä että "ostin hienon kuusipuseron" tai "ostin ihanaa koivulankaa". Aika vaikea uskoa että jotakin bambun ominaisuuksista voisi olla enää langassa jäljellä, monen liuotuksen ja kemikaalikäsittelyn jälkeen. Eihän kuusesta tehdyssä viskoosissakaan ole pihkaa. Jos olen väärässä saa oikaista.

Ja toinen suorastaan virheellinen mainoslause on bambupuu, esim. bambupuinen leikkuulauta. Bambu on heinä eikä puu. Jotkin lajit tosin kasvavat kymmeniä metrejä korkeaksi ja puhutaan bambumetsästä, mutta siitä huolimatta se ei ole puu.

Mulle tulee bambusta mieleen ensimmäiseksi jättiläispanda, joka on uhanalainen eläin. Se on uhanalainen siksi, että sen ravintokasvit ovat käyneet vähiin. Se syö pääasiassa vain muutamaa bambulajia - enkä tiedä ovatko ne samoja lajeja joista tehdään viskoosia, mutta tällaisia mielleyhtymiä tulee. Ainakin silloin kun suhtautuu kriittisesti mainoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti