maanantai 19. joulukuuta 2016

Vaihteeksi ompelua

Pitkän aikaa teki jo mieli ommella jotakin, muutakin kuin vetoketjun vaihtoa. Alkukesällä jouduin siivoamaan kaikki ompelukset pois rippijuhlien tieltä, ja vasta muutama viikko sitten otin taas saumurin esille.

Ompelin nuorimmalle parit housut, toisissa on taskut, taskunsuun kirjava vinokaitale löytyi Karnaluksista. Leikkasin suurin piirtein vanhojen housujen mukaan, jotka löysin vaatehuonetta siivotessa. Nyt kun on monta vuotta kulunut, ei ne kaikki varastoidut vaatteet enää näytäkään niin hyviltä kuin silloin kun ne jäi vanhimmalta pieneksi. Tuntuu että pienet tahrat on kasvaneet, ja vähintään kuminauhat on menneet pilalle. Silloin ne tulee käytettyä kun saa siirtää suoraan seuraavalle käyttöön, mutta nekin housut oli liian tyttömäiset ja siksi ei poika pitänyt niitä loppuun. Nykyään katson paljon tarkemmin mikä kelpaa vielä käyttöön ja vien ne aika pian Konttiin. Se vain vaivaa että kelpaako ne siellä myyntiin kun ei ole merkkivaatteita ja on jopa itse tehtyjä - vai meneekö roskiin. Toisaalta sitä ei pitäisi ajatella enää kun on itse luopunut niistä, mutta tottakai toivoo että ne menisi käyttöön.

Tein myös pari paitaa. Ei huvittanut nyt piirrellä isompia kaavoja, joten lisäsin pienempään kokoon pituutta ja reilummat saumanvarat. Jospa näillä menisi syksyllä eskariin. Pitää valmistautua hyvissä ajoin, kun ei tiedä mitä talvi ja kevät tuo tullessaan - ainakin vaikuttaa pahalta.
 


Vanhemman tytön pyjama oli käynyt lyhyeksi mutta oli muodottoman leveä - ihan alusta alkaen. Kun kangas oli vielä ihan hyvän tuntuista, tein siitä pikkuiselle "normaalimuotoisen" pyjaman.


Minulla on saumurin kanssa ongelma. Se tekee aina välillä kuvan mukaista jälkeä jos on paksumpi kohta, kuten kuvassa taskunsuun kanttaus (vähän sinistä pilkottaa reunassa), vaikka tämäkin vinokaitale oli todella ohutta. Ja nytkin se teki sen vain toisessa sivusaumassa. Usein se tekee sen housujen haarasaumassa ja paidan olkapäällä hihaa kiinnittäessä. En ole saanut saumurin käyttöön varsinaista opetusta, kansalaisopistossa vain sanottiin että ompele saumurilla ja kone oli säädetty valmiiksi. Omaa konetta ostaessa olisi hintaan kuulunut jonkinlainen käyttökurssi, mutta sinä talvena tuli sellainen hässäkkä että kurssi jäi käymättä ja sitten olikin kulunut niin paljon aikaa etten enää kehdannut kysellä, ja nyt ei ole koko liikettä enää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti