sunnuntai 10. joulukuuta 2017

10.12. Puolukkajuustokakku



    
     PUOLUKKAJUUSTOKAKKU 
Pohja: 
     170 g piparkakkuja
     75 g voita
Täyte:
     4 liivatelehteä
     2 dl vispikermaa
     500 g rahkaa
     1 dl tomusokeria
     0,5 tl kanelia
     0,5 tl vaniljasokeria
     1 appelsiinin raastettu kuori tai pomeranssia
     3 rkl puolukkamehua
Pinnalle:
     3 liivatelehteä
     0,5 dl vettä
     2,5 dl puolukkamehua
(Koristeeksi: Kanelitankoja, tähtianista)
 
Murskaa piparkakut muruiksi ja sulata voi. Sekoita piparimurut ja sula voi taikinaksi. Laita irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Painele muruseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi, siirrä jääkaappiin.Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n.10 min. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon sokeri, mausteet ja appelsiininkuoriraaste. Kuumenna puolukkamehu ja liuota liivatelehdet kuumaan nesteeseen. Sekoita liivateseos ohuena nauhana rahkamassaan. Nostele kermavaahto seokseen viimeisenä niin saat täytteeseen mahdollisimman kuohkean rakenteen. Toimi nopeasti, mutta hellävaraisin liikkein. Kaada täyte keksipohjan päälle, tasoita ja siirrä jääkaappiin 4h hyytymään.Liota kiilteeseen tulevat liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna vesi ja liuota siihen hyvin puristellut liivatteet. Yhdistä seos ohuena nauhana puolukkamehuun. Anna jäähtyä hetki. Lusikoi tai kaada mehuseos varovasti kakun päälle, jottei se sekoitu täytteeseen. Hyydytä jääkaapissa ainakin 4h. Koristele.  


Olen tuskaillut monet kerrat piparien murskaamisen kanssa. Aina neuvotaan laittamaan piparit pakastuspussiin ja murskaamaan päältä kaulimella, mutta en koskaan muista ostaa niitä paksuja pusseja jotka ehkä saattaisivat kestää. Tavallinen pussi on reikiä täynnä ja piparinmurut pitkin työpöytää. Sitten muistin tämän perintökalun ja kokeilin sitä. Eikä yhtään murusia työpöydällä. Tällä tulee kyllä aika hienoa jauhetta, mutta on se niin helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti