perjantai 15. toukokuuta 2020

Poikkeustilapäiväkirja osa 11


Päivä 40 sunnuntai 26.4.

Joka paikassa hehkutetaan kuinka nyt on aikaa retkeillä luonnossa. Ei mulla ole ollut aikaa yhtään enempää kuin ennenkään. Vanhemman tytön kaveri oli jokin aika sitten käynyt Tervalammilla ja lähettänyt kuvan sieltä, ja tänään kävin siellä nuoremman tytön ja hänen kummitätinsä kanssa. Me on tehty näitä luontoretkiä parina vuonna, tämä oli neljäs. Lauhanvuorelta silloin alotettiin, mutta tämä oli nyt vaihteeksi ihan tässä lähellä. 

Päivä 42 tiistai 28.4.

"... kouluruokailu kuumentaa tunteita" otsikoi maakunnan sanomalehti. Ei ihme. Ensin ilmotettiin, että kaikki kuljetusoppilaat saa ruokalahjakortin. Sitten tuli wilmaan kysely johon oli vuorokausi aikaa vastata: onko lähi- vai etäopetuksessa ja lähiopetuksessa olevilta kysyttiin käykö koululla syömässä vai hakeeko ruoan kotiin. Vastasin siihen, vaikka ihmettelin miksi vielä kysytään kun pitäisihän niitten kouluvirastossa tietää ketkä on kuljetusoppilaita. Pari päivää myöhemmin lehdessä luki, että koulukuljetettavista näin monta ilmoitti haluavansa ruokalahjakortin! Eihän missään kysytty haluaako, vaan se luvattiin kaikille. Sivistystoimialajohtaja sanoo edelleen, että kaikkien koulukuljetettavien kohdalla ei ole ilmoitettu tarvetta ruokalahjakortille. Kattellaan nyt jonkin aikaa tuleeko lahjakorttia.

Päivä 43 keskiviikko 29.4.

Peruskoulujen sulkemista ei jatketa. Koulu jatkuu 14.5. mutta joitakin erityisjärjestelyjä tulee. Eikä kevätjuhlia saa pitää. Helpottaa aika paljon kun ei tarvi laittaa ruokaa kilpaa kellon kanssa, ja saa ruveta järjestelemään ja siivoamaan olohuonetta.

Päivä 47 sunnuntai 3.5.

Tänään olisi ollut se Satumaan kuningas -konsertti, jos. Lähdettiin sitten metsätöihin kun oli sopiva ilma.

Päivä 48 maanantai 4.5.

Poikkeustila jatkuu. Määräämättömän ajan. Ei edes annettu mitään arviota kuinka kauan. Alussa se julistettiin kuukaudeksi, ja sitten jatkettiin kuukaudella, mutta nyt voitiin määrätä toistaiseksi. Itku tuli.

Kirjastot saa alkaa lainata kirjoja 14. päivä. Muut koulut ja kansalaisopistot saa itse päättää jatkaako etänä vai avautuuko. Toivottavasti pääsee kutomoon.

10 henkilön kokoontumisrajoitus jatkuu toukokuun loppuun ja sitten raja on 50 henkilöä. Toistaiseksi. Ehkä vuoden loppuun, ehkä vielä ensi vuodenkin. Kukaan ei tiedä. Mulle ei ole ihan selvää miten tulkitaan kokoontuminen ja yleisötilaisuus. Alle 50 henkilöä saa kokoontua, ja alle 500 henkilön yleisötilaisuuksia saa järjestää. Kuitenkin huvipuistot avataan - myydäänkö sinne vain alle 500 lippua päivässä? Saako tansseja järjestää jos myy alle 500 lippua? Paikallinen suunnistusseura perui kesän molemmat tanssit, vaikka siellä olisi väkimäärä jäänyt joka tapauksessa alle viidensadan.

Teatterit saa toimia kesäkuun alusta alkaen. Miten ne toimii, kun kevään harjoituskausi kiellettiin ja suunnilleen kaikki kesäteatterit on peruuttaneet kautensa? Urheilukilpailuja saa järjestää, mutta taas se 500 henkilön raja.

Ja sitten hallitus määrää laadittavaksi selvityksen kasvomaskipakosta. Siis pakko voi olla tulossa, jos ne saa valittua työryhmään "sopivat" henkilöt.

Päivä 51 torstai 7.5.

Kävin hierojalla ja huomasin etten ole vähään aikaan ollut omalla autolla liikenteessä: auton kello oli vielä talviajassa.

Kyllä ne ruokalahjakortit saatiin kaupungilta, ne sai koululta hakea.

Päivä 56 tiistai 12.5.

Tytön lukion rehtori oli suunnitellut että lakittaa ylioppilaat oikeana päivänä, yksitellen. Viime viikolla kuitenkin lehdessä luki että maakunnan yhteinen lakkiaispäivä on 29. elokuuta. Nyt kuitenkin lakitus on oikeana päivänä, mutta vanhempia ei pääse paikalle vaan tilaisuus lähtetään netin kautta koteihin. Mun mielestä parempi näin - olisihan se ihan hullua että kun on jo viikon ollut yliopistolla niin sitten tullaan lakkiaisiin. Nyt voi pitää juhlat sopivaksi katsomanaan ajankohtana kesällä. Tuli mieleen että nyt kiitoskortitkin voi tehdä valmiiksi jo ennen juhlia ja antaa heti juhlissa. Tosin nyt ajattelen etten osallistu koko juhliin, kun tyttö järjesti sen verran ikävyyksiä mulle.

Päivä 58 torstai 14.5.

Peruskoululaiset lähti kouluun. Tuntia aikaisempi herätys kuin kahteen kuukauteen, mutta hyvin se meni. En sitten päässyt vielä siivoilemaan kun selkä on vaivannut. Olen pitkästä aikaa lukenut kirjoja - vain Valittujen palojen kirjavalioita - mutta kuitenkin kirjoja monen vuoden tauon jälkeen. Ei oikein muuta voi tehdä kun makaa sohvalla. On se selkä jo parempi että voi vähän istuakin, mutta vielä en kumartele enkä konttaa.

Kansalaisopiston kutomoon saa mennä tästä päivästä alkaen, mutta max neljä kerrallaan ja riskiryhmäläiset ja yli 70 v yksin. Mistä sen tietää ketä siellä on kun menee? En ole tosin ihan heti menossakaan, ensin pitää saada kasvimaa tehtyä. Ja työvälineet ja ovenkahvat pitää desinfioida ennen kuin alottaa kutomisen. Onkohan siellä ulko-ovellakin sitten käsidesipullo? Välineetkin on pääasiassa yhden käytössä kerrallaan, paitsi puolausvehkeet.

Postissa on jotakin hämminkiä: ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen sain kotipuolen paikallislehden jo ilmestymispäivänä. Enää sitä ei ole edes luvattu toimittaa ennenkuin perjantaina, mutta joskus se tuli vasta maanantaina. Mikähän nyt on. Mulla on ollut vähän kurja olo sen jälkeen kun luin sen lehden: puolen vuoden sisään jo toinen vanha luokkakaveri on kuollut.

Päivä 59 perjantai 15.5.

Tänään tytöllä on pääsykoe. Kotona omalla koneella. Toinen osa on joskus kesäkuussa.

Tää on rankkaa kun se on niin paljon tässä kotona, kun kesätyöt ja teatteri peruuntui. Musta tuntuu että en saa olla vapaasti omassa kodissani. Se on huoneessaan ja lukee kirjoja, ainakin luulen niin, ja yhtäkkiä se voi hiipiä mun selän taakse vakoilemaan mitä mä teen. Ja se tekee hyvin vähän kotitöitä, ja niitäkin niin päin mäntyä ettei tarvitsisi toista kertaa tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti