tiistai 18. elokuuta 2020

Koronaa ja maskien ompelua

 

Koronan toinen aalto riehuu täällä. Pari viikkoa sitten peruin ilmottautumiseni ammattistarttikurssille, ja työkkäri hyväksyi mun perusteluni ilman mitään vänkäämistä.

Keväällä kun lakkiaiset määrättiin pidettäväksi 29.8. sanoin että kuka takaa että ne voidaan pitää silloin, ettei toinen aalto ole päällä juuri silloin. Ja niinhän siinä kävi, että ainakin Raumalla pidetään lakkiaiset vain oppilaiden ja opettajien kesken. Ihan samalla tavalla kuin tyttären koulussa pidettiin "oikeana" päivänä.

Nyt pitää kyllä antaa tunnustusta "väärän puolueen" ministereille viime aikojen toimista. Kun kansa on väsynyt rajoituksiin tai luulee että korona on ohi ja juhlii yökerhoissa ja reissaa ulkomailla, nämä ministerit on tosissaan rajoittamassa matkustelua ja nyt on jo lentokoneellisia väkeä komennettu testiin ja karanteeniin. Odotin tällaisia kovempia otteita jo keväällä, mutta hyvä että edes nyt.

Maskien käytöstä on jauhettu koko kesä, ja nyt se suositus sitten tuli. Onneksi ei pakko, ja onneksi alle 15-vuotiaiden ei tarvi käyttää koska he eivät osaisi.

Turku ehti antaa suosituksensa jo ennen THL:ää, ja koska tytär lähti Turkuun opiskelemaan, mun oli lopultakin pakko alkaa ommella maskeja.

Olin kyllä mietiskellyt eri malleja ja tullut siihen tulokseen että kuminauha tai solmiamisnauha olisi hyvä olla nauhakujassa eikä kiinni ommeltuna, niin sen voisi vaihtaa jos kuluu pilalle. Tai jos nauha kestää kauemmin kuin maski, kun niille suositellaan vain 20 käyttökertaa. Ensimmäiseksi kokeilin Naisten valmiusliiton ja marttojen kakkosmallia. Ohjeessa on kolme kokoa ja ensiksi tein keskimmäisen. Se oli liian matala, alareuna jäi leuan kärkeen ja yläreunakaan ei istunut hyvin, leveyttä kyllä riitti. Seuraavan tein isoimmassa koossa mutta keskimmäisen leveydellä ja se oli jo aika hyvä, alakulmia vain piti pienentää. Ensimmäisiin ompelin nauhat kiinni, mutta kolmanteen tein nauhakujat ja pitkän nauhan joka tuli yksi solmu. Muuten hyvä, mutta nauhat luisti hiuksien päällä, joten tein lenkit korvien taakse. Nauhat tein vinokaitaleesta, eihän se mikään pakko ole kuminauhasta olla.

Niitä sitten ompelin muutamana päivänä urakalla. Sisäpuolen tein melkein uudesta lakanakankaasta ja ulkopuolen värillisistä puuvillakankaista mitä sattui löytymään.

Seuraavaksi täytyy muokata kaavaa leveämmäksi ja ommella muutama maski pojalle ja itselle. Tämä kaupunki käskee käyttämään maskia koulukuljetuksissa, mutta poika on naapurikunnassa koulussa enkä tiedä mitä siellä on käsketty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti