torstai 17. joulukuuta 2020

Poikkeustilaa odotellessa

Joskus kolmisen viikkoa sitten maakunnan koronaluvut pomppasi kun joku tartutti kolme-neljäkymmentä ihmistä kahdessa tilaisuudessa. Kyseiset kunnat toimi nopeasti ja määräsi rajoituksia. Tässä kaupungissa ei mun mielestä ole ollut mitään erikoista, jopa päiviä ilman yhtään uutta tapausta, mutta kai ne kaupungin johdossa pelkäsi niin paljon että kaksi viikkoa sitten tuli uusia rajoituksia vuoden loppuun asti. Kaikki kaupungin sisäliikuntatilat meni kiinni, ja tietenkin kansalaisopisto. Joululoma olisi joka tapauksessa alkanut kahden päivän päästä, mutta kansalaisopisto on niin vaarallinen paikka että se piti sulkea kesken kauden. Seuraavana päivänä tuli AVIn kokoontumisrajoitus 20 henkilöä - meitähän on siellä opiston piirissä peräti 8, eli varsinainen väentungos. No bensaa säästyy kun ei tarvitse kuskata poikaa salille. Onneksi koulut toimii.

Kaupunki on nyt jatkanut rajoituksia 10. tammikuuta saakka ja AVI 23. tammikuuta saakka.

Hallitus ei vielä eiliseen mennessä ole määrännyt poikkeustilaa, vaikka asiantuntijat jo sitä suosittaa. Suurin luku on nyt ollut kai yli 600 tapausta päivässä, kun keväällä poikkeustilan aikana se oli muistaakseni kolmensadan luokkaa. Vielä ne ehtii ennen joulua jos "hyvää" tahtoa löytyy. En yhtään ihmettelisi, jos jouluviikolla tulisi ulkonaliikkumiskielto ja erityisen tarkasti valvottaisiin ettei kukaan vie haudoille kynttilöitä.

Pari viikkoa sitten julkaistiin ihan mielenkiintoinen uutinen: neljäsosa koronatartunnoista (sen hetken luvusta) on muilla kuin Suomen virallisia kieliä äidinkielenään puhuvilla. Myöhemmin on mainittu Itä-Helsinki. Ahtaampi asuminen on varmaan totta, kielitaidon puutetta ei voi syyttää koska näin vakavasta asiasta on pitänyt tiedottaa kaikilla mahdollisilla kielillä, etätyön mahdottomuus on varmaan totta, mutta käsidesiä ja maskia voi silti käyttää. Paitsi jos perheen pää sanoo ettei vääräuskoisilta oteta käskyjä eikä käytetä käsidesiä eikä maskia. Vääräuskoisten tarjoama sairaanhoito kyllä kelpaa.

Nythän olisi tähän aikaan vuodesta normaalivuonna influenssakausi alkanut. Tänä vuonna se on tätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti