perjantai 26. maaliskuuta 2021

Jaahas

23.3. Turussa määrättiin, että joukkoliikenteessä saa matkustaa vain puolet normaalista matkustajamäärästä. Jäi epäselväksi koskeeko se vain paikallisliikennettä vai myös kaukoliikenteen busseja. Varmuuden vuoksi käskin tyttären ostaa ensi viikon lippunsa ajoissa että varmasti saa lipun. Uskon ainakin ettei ne voi myydä enempää lippuja kuin saa ottaa matkustajia.

25.3. Joku päivä jo sanottiin että laaja koulusulku loppuu tämän viikon jälkeen, ja tänään poika sai tiedon että lukio palaa lähiopetukseen heti pääsiäisen jälkeen.

Kaupungin yläkoululaiset palaa kouluun ensi viikolla. Tilojen käyttörajoitukset jatkuu ainakin 11.4. saakka. Kuitenkin aikuisten harrastutoiminnan keskeytystä suositellaan jatkettavaksi 18.4. saakka. Siinähän se sitten meni se kansalaisopiston kevätlukukausi. Avi rajoittaa julkiset kokoontumiset kuuteen henkilöön 26.4. asti ja suosittaa yksityisten kokoontumisten rajoitusta 18.4. asti. Miksi niissäkin on eri päivä.

Hallitus sai lopultakin aikaan lakiesityksen liikkumisrajoituksista. Monen viikon pyörittelyn ja vatuloinnin ja poliittisen teatterin jälkeen. Kansa luulee että ne on oikein tehneetkin jotakin. Ja tämä on vasta hallituksen esitys. Eduskunta pyörittelee sitä viikon verran ja sitten tuleekin jo pääsiäinen ja vasta pyhien jälkeen hallitus, ehkä, antaa asetuksen toimeenpanosta. Melkein sama lopputulos olisi saatu, jos Avi olisi jo muutama viikko sitten määrännyt kolmen henkilön kokoontumisrajoituksen ja maskipakon pahimmille alueille. Itse asiassa parempi lopputulos. Kukaan ei vaan uskalla ottaa vastuuta mistään.

Koko ajan on puhuttu vain viidestä kaupungista: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen ja Turku, joissa tilanne on pahin. Tiedotustilaisuudessa kysyttiin voiko samaa lakia soveltaa muuallakin jos tilanne muuttuu oikein pahaksi, mutta "tuota noin ja tuota noin" alivaltiosihteeri jätti kokonaan vastaamatta kysymykseen kuin ei olisi kuullutkaan sitä. Ja illalla telkkarissa HUSin tyyppi sanoi että kannattaisi määrätä rajoitukset koko Uudellemaalle kun on samaa työssäkäyntialuetta. ?! Viime viikot on puhuttu vain näistä viidestä kaupungista, mutta onko laki tulossa kuitenkin koko Suomeen? Miksei suoraan kysymykseen vastattu suoraan? Yksi sana olisi riittänyt, kyllä tai ei. Tästä voi päätellä vain sen, että laki koskee koko Suomea. Mutta miksi totuus pitää pimittää kansalta?

Laki on ihan Neuvostoliiton tyyliin: mikä ei ole erikseen sallittua on kiellettyä. On kiellettyä ostaa kevään tullessa uutta polkupyörää. On kiellettyä ostaa puutarhaan taimia, siemeniä ja lannotteita. On kiellettyä ostaa remonttitavaraa, varaosia ja kesärenkaita. On kiellettyä ostaa lapselle uudet lenkkarit kun vanhat on pienet. Ynnä muuta. Mutta hallitus korostaa että ei me määrätä yhtään kauppaa suljettavaksi, se on ihan yrittäjän oma asia jos haluaa sulkea kaupan, voivoi. Sillä hallitus luikertelee korvausvastuusta.

Ja nyt valmistellaan rokotusten kohdentamista Helsinkiin heti kun riskiryhmät on saatu rokotettua. Siihen ei perustuslakivaliokunta sano mitään, mutta liikkumisrajoituksiin oli sanomista. Saattaa joku yksittäinen kansalainen tehdä tutkintapyynnön että rikotaanko kansalaisten yhdenvertaisuutta ja syrjintäkieltoa asuinpaikan suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti