lauantai 22. toukokuuta 2021

Kesä tuli

  Toukokuun ensimmäisellä viikolla oli vielä joka yö pakkasta ja luntakin sateli, mutta 11. päivä tuli yhtäkkiä kolmen päivän hellejakso. Kaikki alkoi vihertää ja puut tuli lehteen ihan hujauksessa.

Kasvihuone on saatu siihen kuntoon että pääsisi istuttamaan, mutta tomaatintaimet on vielä kuistilla ja kurkut vasta kylvin. En ole hätäillyt kylvöjen kanssa, kun ei valo riitä talvella kun ei ole kasvilamppuja. Ostettiin uusi perheomenapuu, luumupuu kun vanhat näyttää huonokuntoisilta, ja toinen päärynäpuu. Joitakin perennoja ja kesäkukkia tietysti myös - en tiedä sitten kuka ne kukat istuttaa, kun kasvimaatakin pitäsi tehdä. Ensimmäiseksi pitää kaivaa voikukat pois ettei niitä ajeta jyrsimellä silpuksi. Miehen mukaan ne voi mennä silpuksi, ja voi lisääntyä, kun mä sanon että ne menee silpuksi ja lisääntyy. Yhtenä vuonna se sanoi että miksei niitä myrkkyjä voi käyttää omassa kasvimaassa kun niitä saadaan ostoruuassakin! Se on saanut aika hyvin opetettua pojalle saman valituksen: poika ihmetteli onko kannattavaa kasvattaa itse perunaa ja muita kasveja. Taas kerran pidin saman luennon: kerroin että muutaman metrin päässä VT12:sta kasvaa kaaleja ja muita vihanneksia, ja villivihanneksia neuvotaan keräämään vasta 100 metrin päässä tiestä, niin että mun ei tee yhtään mieli ostaa kaupasta kaalia eikä paljon muutakaan avomaan kasviksia.

Halpa-Hallin mainoksessa oli puutarhatyökaluja halvalla, ja erehdyin ostamaan halpaa, tai siis pyysin miestä tuomaan kun kävi kaupassa. Voikukkarauta, tai se olikin varmaan rikkaruohoraudan nimellä, meni kolmannen voikukan kanssa solmuun, vaikkei se juuri ollut viittä senttiä pitempi. Haraa kokeilin pensaan alle, piikit kyllä kesti mutta kahva jäi käteen muutaman vedon jälkeen. Halvalla ei saa hyvää, pitäisihän se jo tietää.

Eilen aamulla lupailin nuorimmaiselle kirsikankukkajuhlaa - eli syödään jäätelöä kukkivan kirsikkapuun varjossa - mutta ei siitä tullutkaan mitään kun koko päivän satoi. Eikä tule kasvimaan teostakaan nyt mitään. Ei auta sadetakkikaan, kun savi on niin märkää että sinne uppoaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti